Nele (die/hun)

Nele springt enthousiast op een box en landt in een squat met armen in de lucht. Die knipoogt naar de camera. Op de muur hangen weerstandsbanden en staat in dikke graffitiletters ‘De Kracht Van Zacht’ geschreven.

Hi!! Ik ben Nele, krachtsporter en groepsles coach bij Zacht Beton.

Heb je zin om te beginnen met sporten? Of ben je al een ervaren sporter die graag met anderen beweegt? Ik coach jullie met veel enthousiasme (en 90s playlists).

Wie ben ik?

Ik ben sportief onder lichte dwang. Dat dacht ik als tiener. Ik heb dan ook een sportieve mama die mijn zus en mij aanmoedigde om te sporten. Sport is volgens haar de ultieme ontspanning en een wondermiddel dat ieder probleem zou verhelpen. Als queer tiener die worstelde met een lichaam, genderidentiteit en geaardheid, vond ik dat op z’n minst ongeloofwaardig. 

Omdat taal een beter middel leek om die knoop te ontwarren, ging ik Taal- en Letterkunde studeren. Ik vond er woorden die de systemen blootlegden waar ik al die tijd al tegen aanbotste. Verslaafd aan die taal verloor ik sport uit het oog. Mijn mama kreeg gelijk: ik raakte verstrikt in de woorden en verwoestte mijn lijf dat ze hadden moeten beschermen. Ik was mijn wondermiddel kwijt. In het doctoraatsonderzoek dat op mijn studies volgde, besloot ik taal dan ook af te wisselen met sport. Hardlopen luchtte op, maar maakte mijn hoofd niet leeg. Kracht- en intervaltrainingen misschien? It worked!

Ik herontdekte sport en mezelf: mijn lijf werd niet langer mijn tegenstander, maar mijn bondgenoot.

Als ik in mijn kop zat, kon ik me tijdens sport aan mijn lijf overgeven. Dat lukte nog zo goed in een veilige omgeving. In de all-women’s classes die ik volgde, moedigden vrouwen elkaar aan om sterker te worden. Vreemd genoeg voelde ik me ook daar een indringer. Dat gevoel kreeg ik ook in crossfitlessen – waar “de mannen best gewicht x nemen, en de vrouwen gewicht x-1”. Welk gewicht ik moest nemen, wist ik niet, maar ik bleef wel sporten. Met gewicht x en bad posture.

Door te luisteren naar trans en non-binare sporters viel alles op z’n plaats. Omdat ik die plaats tastbaar wilde maken, besloot ik om een opleiding Personal Trainer te volgen. Ik wil mensen hetzelfde euforische gevoel geven dat ik ervaar wanneer ik sport, zonder iets van hen te verwachten of ze in een bepaalde richting te sturen. Liever dan vooraf een onderscheid te maken tussen soorten lichamen, wil ik anderen tonen wat hun lichaam kan. 

Small Group Classes

Small Group classes (max 6 trainees) zijn gericht op krachtuithouding en conditie.

Elke les duurt een uur en begint met een korte opwarming, waarin je spieren warmgemaakt worden en je hartslag stijgt. Het grootste deel van de les werken we volgens het principe van HIIT (High Intensity Interval Training) waarbij korte periodes van inspanning worden afgewisseld met lagere intensiteit of rustperioden. De nadruk ligt op explosieve bewegingen, maar we besteden ook aandacht aan techniek, zodat alles veilig verloopt. Verwacht functional exercises en de usual suspects (squats, lunges, jumping jacks, burpees en push-ups, bijvoorbeeld) met lichaamsgewicht, dumbbells of barbells. 

Je betaalt €15 per les of koopt een tienbeurtenkaart voor €135*

*spreek ons aan voor kortingstarieven

%d bloggers liken dit: