Powerlifting

Powerlifting is vorm van krachtsport die individueel beoefent wordt. Het doel is om zoveel mogelijk gewicht te tillen in de drie disciplines: de squat, de bench press en de deadlift.

De powerlifting techniek is op vier manieren bijzonder:

  1. Powerlifters trachten de beweging van de discipline zo te manipuleren om zoveel mogelijk spiermassa aan te trekken.

Bij powerlifting is het doel niet noodzakelijk om een ​​individuele spiergroep te isoleren. Het doel is veeleer om de acties te coördineren om zoveel mogelijk kracht te produceren door alle relevante spiergroepen te gebruiken.

  1. Powerlifters proberen het bewegingsbereik van de barbell zo veel mogelijk te verminderen.

Powerlifters trachten een verminderd Range of Motion (ROM) of bewegingsbereik te bereiken. Op die manier kunnen ze de lift zo efficiënt mogelijk uitvoeren.

Als zodanig zul je merken dat powerlifters technieken gebruiken zoals een arch in de bench press. Dit om te beperken hoe ver de barbell tijdens het benchen naar de borst moet gaan. Bij een sumo deadlift (een variant op de deadlift) zal eveneens een kleinere range of motion vereisen dan een conventional deadlift. Dit betekent echter niet dat de sumo deadlift een makkelijkere lift is, ondanks de inside jokes die er vaak over worden gemaakt.

  1. Powerlifters denken altijd aan het handhaven van de veiligste bewegingspatronen die mogelijk zijn om pijn en letsel te voorkomen.

Techniek is key!

Hoewel niemand graag letsels opdoet is blessurepreventie een topprioriteit voor powerlifters, enkel en alleen al omwille van de enorme hoeveelheid gewicht die ze optillen.

Powerlifters behandelen correct bewegen met de hoogste prioriteit. Oa het stabiel / recht houden van de rug tijdens het deadliften, het vermijden van een voorovergebogen squatbewegen en het aanpakken van ongelijke schouder/scapulaire bewegingen in het benchpressen.

Mobiele versie afsluiten